Nye lamper kan forandre et helt rom – til en billig penge

Å skifte ut gulv, tapetsere vegger eller male tak er relativt store prosjekter, som både koster mye penger og tar tid. Å bytte ut hele eller deler av møblementet i et rom vil også være kostbart. Heldigvis finnes det andre å måter å forandre stemningen og følelsen i rommet, ved å helt enkelt komplettere med en ny lampe (eller et helt nytt belysningssystem), sammen med andre dekorative og stemningsskapende elementer.

Derfor har belysningen så mye å si for rommet

Alle rom som er tiltenkt varig opphold skal ha noen form for tilgang til sollys, det stilles krav til vinduer og andre lysinnslipp. Samtidig er det ofte mørkt ute i Norge, og artifisiell belysning vil være den hovedsakelige lyskilden i lange perioder. Det er også grunnen til at du bør ha lysstyrke, fargegjengivelseindeks og andre variabler i bakhodet når du velger lamper. Heldigvis kan de aller fleste lamper tilpasses med mange ulike pærer, så finn din neste lampe her – og følg med på disse egenskapene:

  • Selve lysstyrken, som vanligvis angis i lumen, er viktig – særlig når det gjelder allmennbelysning og arbeidsbelysning. Tidligere var lampens angitte effektgrense, som for eksempel «Maks 60 W», en begrensning i noen tilfeller. Med LED er denne problematikken i stort sett forsvunnet, du skal lete lenge etter en LED-lyskilde med så høy effekt.
  • Fargetemperaturen har mye å si for hvordan det øvrige interiøret i rommet oppfattes. Det er helt enkelt snakk om hvor «varmt» eller «kaldt» lyset er. I private boliger er det ofte ønskelig med belysning som befinner seg i det «varme» spekteret.
  • Fargegjengivelsesindeks, som noen ganger omtales som CRI, er også en variabel som er viktig. Den sier noe om hvordan lyskilden dekker det synlige fargespekteret, og hvor naturlig ulike farger i rommet vil fremstå. Tett opp mot maksverdien 100 er ønskelig, mens alt over 90 betyr er veldig for fargegjengivelse. Hvis du finner en lyskilde med CRI under 80, er den i utgangspunktet ikke anbefalt til vanlige oppholdsrom.

Nøytrale lamper og armaturer – eller en ny stil?

Hvis formålet er å fornye et rom på en enkel måte, er det mulig å oppnå mye med nye pærer og eventuelt flytting av noen lamper. Husk på at det i mange tilfeller vil være mulig å forandre både lysstyrken, fargetemperaturen og fargegjengivelsesindeks ved å helt enkelt bytte pære. En smartpære kan dessuten gi helt nye funksjoner, som for eksempel dimming eller fjernstyring.

I noen tilfeller kan det også være aktuelt å bytte ut noen lamper, eller komplettere med flere. Da finnes det mange tilgjengelige valg, og det kan være greit å begynne med å vurdere hvilken funksjon lampen skal spille i rommet. Hvis den hovedsakelig skal være en ny lyskilde, som skal gi mer eller bedre lys i et spesifikt område, kan det være greit å velge diskre og nøytrale alternativer. Hvis du vil gi et helt nytt preg til hele eller deler av rommet, er det selvfølgelig mulig å velge en designlampe som tar litt mer plass – det trenger heller ikke å koste en formue.